top of page

Idyllen med de vitmenade husen och den vackra trädgården invid Duvnäsviken tjänade som favoritmotiv för konstnären Olle Nyman, men också som arbetsplats och bostad för honom och systern Kajsa. Idag lever kulturmiljön vidare genom galleri, ateljéer för barn och vuxna, och en populär utomhusrestaurang med gott om plats ute i det fria. Här finns också det personhistoriska museet där allt står precis som det lämnades för mer än ett kvarts sekel sedan. Kajsa och Olle Nymans stiftelse bildad redan under syskonens levnad förvaltar den unika platsen med stöd av Nacka kommun.

 

Att Olle stod med ena foten i en äldre konstnärsgeneration och den andra i 1900-talets framväxande modernism blir tydligt i det pietetsfullt bevarade 1950-tals hemmet där verk av konstnärskollegorna samsas med internationella inspiratörer (Georges Braque, Pablo Picasso, Henry Matisse). På liknande sätt blandas alldagliga perstorpsbord och pinnstolar med antika tennsaker och en 1700-tals tapet från Aubusson. Samma eklektiska röra råder här inne i Olles ateljé och verkstad där färgtuber, planschböcker, skisser och material lämnats kvar som om konstnären just lämnat lokalen efter att ha hängt rocken över ryggstödet.

 

De föremålsrika miljöerna lämnar mycket för ögat, men är också noggrant sammanfogade och sällsamt harmoniska. Det finns ett övertygande lugn på den plats som Olle Nyman kallade ”reservatet” och som lämnar gott om utrymme för andra konstnärliga temperament.

bottom of page