top of page

Period 1

JESPER O. T. ANDERSSON

"DET GÅR IHOP"

15 jun - 28 jul

SET SÄTT - Galleri arnstedt 2021_13.jpg

Under renässansen imponerade konsten inte bara med sin stora skönhet utan också med sin tekniska överlägsenhet. När Verrochio göt ryttarstatyn över Colleoni eller när Brunelleschi konstruerade valvet till domen i Florens representerade de den tidens spjutspetsteknik. I vår tid är det svårt för konsten att konkurrera med ingenjörskonsten avseende teknisk komplexitet och nyttighet. Numera förenas konstnären och teknikern sällan i samma person, inte ens inom arkitekturen. 

Därför är det så upplyftande och häpnadsväckande att möta Jesper O. T. Anderssons konst. En skulpturkonst där åtminstone två av Newtons tre rörelselagar är en verksam del av konstverkens skönhet. Vi ser hur kraft och motkraft upphäver varandra och skapar en dynamisk balans som ritar djärva teckningar i rummet.

Vi ser hur en estetisk formidé förlänar ett lätt och bräckligt material som papper en överraskande bärkraft som tillåter jättekonstruktioner att växa fram. 

Och enkelhet! Grundelementen i Jespers skulpturer är envist desamma: en modulär urform som kan sammanfogas i det oändliga.

I detta är Andersson också en slags naturlyriker.

 

Gunnar Larsson

Konstnär och ledamot i Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse. 

 

Om konstnären: 

Jesper O. T. Andersson (1991) är från Jönköping och baserad i Stockholm. Han är bild- och formkonstnär utbildad i fri konst på Kungl. Konsthögskolan (2014-2020). Inklusive utbytesstudier på Glasgow School of Art och Tsinghua Academy of Fine Arts and Design i Peking.  

Han arbetar med plasticitet som konceptuell utgångspunkt, varpå automation, repetition och modularitet blir verktyg i processen. Konsten tar sig uttryck i skulptur och teckning som förmedlar idéer om system, konstruktion och materialets transformativa potential.

I sin skulpturala praktik har han bland annat utforskat trä och papper som material. Ofta i form av eget utformade konstruktionsset, det vill säga byggsystem som används för att experimentera fram strukturer som prövar materialets bärkraft, anpassningsbarhet och potential för att generera tredimensionella mönster. Konstruktionerna hämtar gärna inspiration från andra strukturer inom arktitekturen, ingengörskonsten och naturen; som ett fackverk från en bro, träribborna i en båt eller kanske cellstrukturerna i en svamp. Anderssons byggsatser kan ses som konstruktivstiska instrument, verktyg vars syfte är att generera former som är tillfälliga och prövande, som musikens toner eller språkets syntaxer; form för formens skull. 

Hans skulpturer och teckningar har i urval visats på Konstakademien, Handelshögskolan, Galleri Arnstedt, i konstmontern på Odenplans tunnelbanestation och nu i Olle Nymans ateljé. 

 

www.jota.nu

Vernissage lö 15/6 kl 12-16. Invigning kl 13.

Öppet fre-lö kl 12-17, sö 12-16

Konstnärshemmet visas kl 11-12 mot entrébiljett som

köps på plats, först till kvarn..

Gamla ateljén visas kl 13 mot entrébiljett.

Stängt  Midsommarhelgen.

Sista dag sön 28/7 stängt kl 15.

bottom of page