top of page

GLASPLÅTSFYND I MUSEIKÄLLAREN! 

– fotografier från Saltsjö-Duvnäs

8 maj - 23 maj  

 

Öppning lördagen den 8 maj kl 12-16 och söndag 12-16. Sedan följande två helger fredag till söndag samma tider. Sista möjlighet att ta del av utställningen är söndag den 23 maj. Med reservation för ändring.

 

I höstas gjordes ett oväntat fynd i det gamla museets källare. Längst in i ett skåp, instoppat i 4 papplådor och inslagna i silkepapper låg en samling gamla glasnegativ i storformat! Ingen visste hur de hamnat här, och ingen kände till bildernas historia. Men med hjälp av fotografen Lars Hansson kunde materialet scannas och kopieras. Du kan se resultatet på väggarna i Nya Ateljén.

 

Nu har Duvnäskännarna Lena och Jan Thorburn tillsammans med Margareta och Olle Anderlind studerat de nygjorda kopiorna. Tack vare detaljrikedomen och skärpan i de gamla bilderna kunde både människor och hus i flera fall identifieras, trots att fotografierna legat bortglömda i mer än ett sekel. Sannolikt var det fotografen Georg Florman som 1907–08 dokumenterade det dåtida Duvnäs inför försäljning och etablering av det nya villasamhället. Robert Küsels arvingar var säljare och en konsortium – där bl a Claës Öhmans farfar Emeric ingick – stod som köpare.

 

Men ännu finns det mycket kvar att undersöka och du får gärna bidra med dina egna iakttagelser. Vår guide på plats kan anteckna vad du kan berätta. Kanske känner du igen ditt eget hus?!

 

Välkommen till Saltsjö-Duvnäs för 100 år sedan!

Utställningen genomförs med hjälp av Föreningen Kajsa och Olle Nymans vänner

och med stöd från Nacka Kommun.

93CC3C26-E996-499D-936B-48A7F43C5F31.jpe
bottom of page