top of page

OLLE NYMAN I SALTSJÖ-DUVNÄS

 

I vårt sköna och unika Saltsjö-Duvnäs så finns en del speciella värden som gör vår villaförort en av de mest eftertraktade platserna att bo på i Sverige: Duvnäsviken, Saltsjöbanan, Ringparksstugan med sin klockstapel, en vackra och omväxlande villabebyggelse med intressant historia, Måsungeklubben, Olle Nymans ...

_MG_5875.JPG

Vad är Kajsa och Olle Nymans konstnärshem och ateljéer?

som så ofta avbildas i mäklarannonserna och ibland benämns med de olika restauratörernas namn.

För många Duvnäsbor utgör det framför allt ett pittoreskt och historiskt inslag i närmiljön. En del älskar att äta där eller fika, inta julbord eller fira Mårten gås. Andra besöker konstnärshemmet och trädgården om våren. Många konstnärligt intresserade känner Olle Nymans Ateljéer som en konsthall av rang curerad av Kungl. Konstakademien.

Barnfamiljerna lockas av Lilla konstskolan, kulturtanterna av vernissagerna och kulturmännen av alltsammans.

Bakom de vita fasaderna!

Nymans är något så unikt som en levande lokalhistorisk plats med nationell kulturstatus. Det är en stiftelse med egen urkund och stadgar som skyddar värdena.

Men många av verksamheterna drivs ganska lågmält: Den sedan länge etablerade ateljéverksamheten för Nackas barn och unga tillsammans med Dieselverkstaden. Visningarna av de stora konstsamlingarna. Museiverksamheten i det välbevarade konstnärshemmet. Föremålssamlingarna. Pedagogernas insatser. Arkiven med dokument från tre sekler och bevarad duvnäsiana i byggnader där historiska

vingslag ekar.

Här bodde Kajsa och Olle Nyman och även ofta deras konstnärsvänner under syskonens liv. Efter deras död gjordes egendomen om till Syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse med uppgift att bevara byggnaderna och förvalta konsten. Men de likvida medel som lades till grund för stiftelsens fortlevnad, skötsel av fastigheterna och förvaltning av konsten har under de gångna åren urholkats och förbrukats.

_MG_5919.JPG

Här står vi nu:

Nuvarande styrelse tog över för ett par år sedan och verksamheten går för första gången sedan stiftelsens tillkomst med en minimal, men ändå vinst. Samtidigt dras stiftelsen med stora renoveringsskulder. Verksamheten måste utvecklas till lönsamhet vilket vi jobbar stenhårt med. Vi reder ut den snåriga verksamheten, gräver avlopp, lagar tak och ger järnet. Vi jobbar ideellt vid sidan om våra andra jobb. Det finns ingen anställd på Olles förutom de timanställda guider som i princip finansieras av ett bidrag från Nacka kommun. Stiftelsen hyr ut för resturangverksamhet och till fem privatbostäder.

Olles behöver hjälp!

KAPITAL behövs för att underhålla fastigheterna. Vi behöver medel för att kunna avlöna en förvaltare och en verksamhetschef. Hjälp behövs med underhåll och verksamhet så att styrelsen kan lägga sin tid på styrning, utveckling och affärsmodell. En början är STAKETFONDEN på sidan härintill.

VÄNFÖRENINGEN är ombildad. Den är fristående från stiftelsen och är till för att skapa värden för platsen. Gå med! Kontakta ordf. Eva Ståhl-Lundborg på: foreningen@ollenyman.se

 

Framåt!

Vi vill med detta ge dig insikt i läget hos Kajsa och Olle. Vi vet att många undrar och vill kunna ha en möjlighet till att hjälpa och delta. Ditt bidrag är välkommet!

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen för

Syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse

Kontonr i Handelsbanken:

6165-584 099 118

Swish: 123 184 3275

Frågor och andra ärenden, vänligen maila oss på:

styrelsen@ollenyman.se

bottom of page